مقالات

پمپ با جابجایی مثبت و غیر مثبت

پمپ های با جابجایی مثبت و غیر مثبت

پمپ های با جابجائی مثبت

این پمپ ها که کاربرد گسترده ای در صنعت هیدرولیک دارند، به ازای هر دور چرخش محور پمپ، میزان معینی از سیال را به سیستم هیدرولیک ارسال می نمایند. اینگونه از پمپ ها همچنین می توانند بر فشار حاصل از بارهای مکانیکی سیستم و همچنین مقاومت ایجاد شده در مقابل جریان سیال که نتیجه وجود اصکاک است غلبه نمایند.

پمپ های با جابجائی غیر مثبت

از نمونه های کاربردی پمپ های با جابجایی غیر مثبت می توان به پمپ های گریز از مرکز در انواع جریان شعاعی، جریان محوری و جریان مختلط  اشاره نمود. با توجه به عدم امکان مقاومت این پمپ ها در برابر فشار بالا، پمپ های با جابجایی غیرمثبت معمولا تنها به منظور انتقال اولیه سیال از نقطه ای به نقطه ای دیگر بکار گرفته شده و به ندرت در صنعت هیدرولیک مورد استفاده قرار می گیرند. در مجموع این پمپ ها برای سیستم های فشار پایین و جریان بالا که حداکثر ظرفیت فشاری آنها به ۲۵۰ تا psi 300 محدود می شود، مناسب هستند.

از آنجا که در پمپ های با جابجایی غیر مثبت لقی زیادی بین پره های دوار و پوسته ثابت وجود دارد، حجم جریان خروجی پمپ علاوه بر سرعت دورانی محور به مقدار مقاومت خارجی سیستم نیز بستگی دارد. و بدین ترتیب سیال متمایل به حرکت در جهتی است که با مقاومت کمتری مواجه گردد. همزمان با افزایش مقاومت بار، حجم جریان خروجی کاهش یافته و هنگام مسدود بودن خروجی، فشار حداکثر می شود. در این وضعیت، جریان خروجی به صفر می رسد.

در نتیجه، برای پمپ نمودن آب شهری و صنعتی از پمپ های گریز از مرکز استفاده می گردد. چراکه در مواقع حداکثر مصرف، فشار به حداقل رسیده و در زمان های حداقل مصرف، حداکثر فشار قابل دسترس خواهد بود. هزینه پایین تولید و نگهداری، سادگی کارکرد، قابلیت بالای اعتماد و سر و صدای کم را می توان از مزایای این نوع پمپ ها محسوب نمود.

مزایای پمپ های با جابجایی مثبت (نسبت به نوع با جابجایی غیر مثبت)

۱-توانایی کار در فشارهای بالا (تا psi10000 و بالاتر)

۲-ابعاد کوچک و فشرده

۳-بازده حجمی بالا

۴-تغییرات جزئی بازده در محدوده فشار طراحی شده

۵-انعطاف پذیری بالا (توانایی انجام کار در محدوده وسیعی از فشارها و سرعتهای مورد نیاز)

نوشته های مرتبط